Let op: U gebruikt Internet Explorer. Voor een optimale weergave en werking adviseren wij een andere browser te gebruiken. Zoals Microsoft Edge (Al aanwezig op uw computer) of Google Chrome.

Cliënten geven ons een

7,8

Lees voor
Translate

Een moeder vertelt over haar ervaringen met MST

Je kind thuis niet meer te houden. Je kind gaat ook niet naar school. Hoe kun je als ouder geholpen worden?  

Daniël (15) werd verwezen naar de Viersprong MST, nadat zijn moeder bij Bureau Jeugdzorg wanhopig aan de bel trok. Want Daniël zat ‘aan de grond’, en daarmee ook zijn ouders. Zijn moeder vertelt:

“Hij gebruikte drugs, stal thuis en buitenshuis, kwam ‘s avonds niet opdagen en bleef nachten weg van huis, hield zich niet aan afspraken en ging af en toe niet naar school. Dit ging ons opbreken en ook met Daniël ging het heel erg slecht. Er moest iets gebeuren.

Ik had op dat moment alles aangegrepen, want als je kind zo jong ’s nachts wegblijft, ben je de wanhoop nabij. Wanneer je hem ‘s nachts probeert te traceren, wanneer je uit je omgeving de verhalen hoort en wanneer je het vermoeden krijgt dat er drugs in het spel is, moet er iets gebeuren. Hij mocht niet verder afglijden. We waren bang dat er op een dag een agent voor de deur zou staan om te vertellen dat Daniël er niet meer was. Want hij kwam toch in contact met mensen uit de drugswereld. Want wat zou er gebeuren als hij ze op een dag niet kon betalen?”

“Wij moesten als ouders grenzen gaan stellen en de regie terugkrijgen. Ik had alle hoop opgegeven”

Het was de grootste nachtmerrie van Daniëls moeder dat het verkeerd zou aflopen met haar zoon, dus volgde een intakegesprek voor een MST-behandeling bij de Viersprong. MST is een behandeling die plaatsvindt thuis en waarbij de behandelaar, ouders en kind intensief samenwerken. Het werd haar al snel duidelijk dat dit een grote inspanning van hen als ouders zou vragen en dat er heel veel zou moeten veranderen: “Dat je hem dingen moet gaan verbieden en dat je al weet wat zijn reactie gaat worden. Het stellen van regels zou onze zoon agressief maken, daar was ik bang voor en ik ging daardoor twijfelen: zouden we dit wel gaan redden? Maar er moest iets gebeuren. We moesten het een kans geven, want dit gaat om je kind en daar doe je alles voor. Nu we deze behandeling  hebben gedaan zou ik het andere ouders zeker aanraden.”

Wat is nu zo specifiek aan een MST-behandeling? 

“We waren in het gezin steeds bezig geweest met sussen: we deden alles om Daniël tevreden te houden om te zorgen dat er geen uitbarstingen waren in het gezin, want we hebben ook andere kinderen die erg van zijn agressie onder de indruk waren. Tijdens de intake hoorden we dat we met dit sussen moesten gaan stoppen en in plaats daarvan nee moesten gaan zeggen. Dat zijn we gaan doen.

“Stoppen met sussen en starten met ‘nee’ zeggen”

Wanneer we vervielen in ons oude gedrag van sussen en Daniël tevreden houden, werden we door de therapeut weer bij de les gehaald. We kregen daardoor niet de kans om het te laten verzwakken.

Dat is wat MST doet: Dat je op het moment dat je afstapt meteen weer bij de les gehaald wordt. Als ik Daniël dan bijvoorbeeld moest bellen om hem bv. tot iets te dwingen en dat liever niet deed omdat ik bang was dat er problemen van kwamen, dan moest ik van de MST-therapeut doorzetten en hem toch bellen. Op het moment zelf was dat weleens vervelend, maar uiteindelijk heeft dat natuurlijk heel veel gebracht. Ik werd door de therapeut ook geholpen in hoe ik met hem het telefoongesprek moest voeren. Ik moest het bijvoorbeeld kort en bondig houden. Dan had ik mijn punt voldoende duidelijk gemaakt. En dat bleek te werken.”

Kleine stapjes

“Wat mij hielp om toch door te zetten, is dat ik wilde dat het met mijn kind goed ging en dat ik zag dat we kleine stapjes vooruit gingen, soms een stapje terug, maar dan weer verder vooruit. Ik ging gedurende het proces zien dat we zelf weer kleine stukjes gebied gingen terugwinnen. Het hielp enorm dat we daar complimenten voor kregen van de MST-therapeut. We kregen het te horen als we het fout deden, maar we kregen het ook dubbel en dwars te horen als we het goed deden. Dat geeft je dan zo’n enorme boost om door te gaan.”

Hoe kan het dat je iets dat je eigenlijk niet wilde toch deed?

“We werden door de therapeut gemotiveerd tot ander gedrag. We kregen handvaten hoe iets aan te pakken. Dit waren kleine dingen, waardoor het te overzien was, en daardoor hele kleine stapjes waren. Als je het dan doet, en je wint terrein, is het heel motiverend om door te gaan.

Wij moesten als ouders grenzen gaan stellen en de regie terugkrijgen. Ik had alle hoop opgegeven, maar met MST is dit gelukt!”

Naar Behandeling MST