Op deze pagina leggen we uit waar je last van kunt hebben als je een dwangmatige-persoonlijkheidsstoornis hebt. Gelukkig is hier ook iets aan te doen. De oplossingen van de Viersprong bij deze problemen vind je in de kolom hiernaast ->
Voorheen werd dit ook de obsessieve compulsieve persoonlijkheidsstoornis (ocps) genoemd.
Heb ik een dwangmatige-persoonlijkheidsstoornis?
Als je een dwangmatige-persoonlijkheidsstoornis hebt, heb je vaak een grote mate van controle en perfectie in je dagelijkse leven en streef je hierbij naar overzichtelijkheid en voorspelbaarheid. Je bent erg bang dat als je het niet precies zo doet zoals jij denkt dat het moet, er dan iets ergs gebeurt. Dit maakt een flexibele en ontspannen houding voor jou extra lastig.
Martine gaat ‘altijd maar door’ met iets. Ze heeft zoveel aandacht voor de details, dat ze geen zicht kan krijgen op het grotere geheel. Samenwerken met anderen is lastig, want de dingen moeten op haar manier. Lees haar verhaal
Je omschrijft jezelf als een echte perfectionist en hebt een hoog streefniveau. Je houdt van orde, planning en regelmaat en hebt oog voor detail. Het liefst regel je alles tot in de puntjes. Hierdoor vind je het afmaken van een taak vaak moeilijk. Je bent weinig flexibel en niet geneigd tot zelfkritiek.
Je gedrevenheid, en ook je sterk kritische inslag hangt samen met angst voor afwijzing, straf of beschuldiging. Je praat in termen van ‘moeten’ of ‘zou moeten’. je doet bijna alles met grote inzet en perfectionisme.
In intieme relaties kun je bang zijn de controle te verliezen. Ook raak je soms in de war door heftige gevoelens van kwaadheid of voel je je tekortgedaan. Je wekt de indruk heel autonoom te zijn, terwijl je voortdurend piekert over hoe anderen over je oordelen.
Wil je meer weten over:
- Kenmerken dwangmatige-persoonlijkheidsstoornis
- Hoe ontstaat deze persoonlijkheidsstoornis?
- Hoe wordt een dwangmatige-persoonlijkheidsstoornis bij de Viersprong vastgesteld?
- Officiële criteria dwangmatige-persoonlijkheidsstoornis (DSM-5)
- Behandeling van deze persoonlijkheidsstoornis
- Behandeling van de dwangmatige-persoonlijkheidsstoornis bij de Viersprong
Lees hier dan verder over de dwangmatige-persoonlijkheidsstoornis kenmerken.
Is OCS hetzelfde als OCPS?
De Viersprong behandelt cliënten met een dwangmatige-persoonlijkheidsstoornis (of obsessieve-compulsieve persoonlijkheidsstoornis (OCPS) in DSM-IV termen).
Is er alleen sprake van een obsessieve-compulsieve stoornis (OCS), zonder dat er ook een persoonlijkheidsstoornis is, dan bieden we geen behandeling.
Als de cliënt echter kenmerken van OCS heeft en er ook sprake is van een persoonlijkheidstoornis, dan kunnen we vaak wel een behandeling aanbieden.
Over het verschil tussen OCPS en OCS:
Mensen die last hebben van OCPS hebben over het algemeen niet zozeer de aandrang om rituele handelingen uit te voeren, terwijl dit juist een specifiek kenmerk van OCS is. Mensen die last hebben van OCPS gedragen zich vooral perfectionistisch en voelen zich gespannen als dingen -volgens hun maatstaven- niet ‘goed’ of ‘ordelijk’ zijn. Meer informatie hierover is te vinden op Wikipedia.
Wat is een vermijdende persoonlijkheidsstoornis?
De vermijdende persoonlijkheidsstoornis is een DSM-5 term. Deze persoonlijkheidsstoornis verwijst naar wat in DSM-4 de ontwijkende persoonlijkheidsstoornis genoemd werd, Klik hier voor onze informatie over deze persoonlijkheidsstoornis.
Wat is een histrionische persoonlijkheidsstoornis?
De histrionische persoonlijkheidsstoornis is een DSM-5 term. Deze persoonlijkheidsstoornis verwijst naar wat in DSM-4 de theatrale persoonlijkheidsstoornis genoemd werd, Klik hier voor onze informatie over deze persoonlijkheidsstoornis.