Achtergrond
Het leveren van ‘zorg-op-maat’ betekent dat behandelaars dienen te vertrekken van de individualiteit van de cliënt en aansluiten bij de eigen hulpvragen van de cliënt om tot een gedeelde visie op de problematiek en om tot gezamenlijke beslissingen in behandeling te komen. Therapeutic Assessment is een methodiek van psychologisch onderzoek, die al deze facetten expliciet bevordert. Het is een collaboratieve diagnostische methode, waarin de cliënt niet enkel bron is van informatie maar ook actief participeert in het onderzoek. Binnen de Viersprong werd deze methode voor het eerst toegepast bij volwassenen en jongeren met persoonlijkheidsstoornissen.
Onderzoeksteam
Hilde de Saeger, Dineke Feenstra, Jan Henk Kamphuis, Joost Hutsebaut, Laura Weekers
Naam contactpersoon
Hilde de Saeger,
e-mail: Hilde.de.Saeger@deviersprong.nl
Onderzoekstopics
- Doelmatigheid van Therapeutic Assessment bij volwassenen met persoonlijkheidsstoornissen
Doelstelling: Therapeutic Assessment is een gestructureerde diagnostische methode waarvoor eerder bij diverse doelgroepen ook verschillende positieve outcomes konden worden aangetoond. De Viersprong heeft als eerste een Randomized Controlled Trial uitgevoerd bij volwassenen met persoonlijkheidsstoornissen. De focus in dit onderzoek ligt zowel op de effectiviteit van TA als op de veranderingsmechanismen. - Feasibility van Therapeutic Assessment bij adolescenten met persoonlijkheidsstoornissen
Doelstelling: in lijn met de toepassing van Therapeutic Assessment bij volwassenen met persoonlijkheidsstoornissen wordt deze diagnostische methode binnen de Viersprong ook toegepast bij adolescenten met persoonlijkheidspathologie en hun gezinnen. De focus in dit onderzoek ligt op de studie van de haalbaarheid en geschiktheid van deze interventie in deze nieuwe doelgroep.