Let op: U gebruikt Internet Explorer. Voor een optimale weergave en werking adviseren wij een andere browser te gebruiken. Zoals Microsoft Edge (Al aanwezig op uw computer) of Google Chrome.

Cliënten geven ons een

7,8

Onderzoek

De Viersprong heeft voor al haar behandelingen het TOPGGz-keurmerk ontvangen. Dit keurmerk bevestigt waar wij als de Viersprong voor staan. De TopGGz erkenning van de Viersprong is mede te danken aan het wetenschappelijk onderzoek dat gedaan wordt vanuit de afdeling Research, Development & Education (RD&E).

  • De afdeling RD&E is innovatief en ontwikkelt nieuwe producten op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Wanneer we een benodigd behandelprogramma nog niet aanbieden, onderzoeken we de mogelijkheden om een behandeling te ontwikkelen die bijdraagt aan de problematiek van cliënten.
  • De afdeling RD&E onderzoekt onze behandelprogramma’s zodat De Viersprong, op basis van resultaten, zo snel mogelijk bij kan sturen om de ontwikkeling van de cliënt tijdens de behandeling te bevorderen.

RD&E evalueert dus de (kosten-) effectiviteit van alle behandelingen en is nauw betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe behandelingen voor nieuwe doelgroepen. Daarnaast zorgt de afdeling voor kennisoverdracht en denkt mee over het behoud van kwaliteit van de zorgprogramma’s.

De onderzoeksafdeling is ook bekend als Viersprong Institute for Studies on Personality Disorders (VISPD).
Lees hier meer over het TOPGGz-keurmerk.

Onderzoeksprojecten

De Viersprong heeft 5 onderzoeksprojecten waar een eigen hoogleraar (professor) en principal investigator (PI, hoofdonderzoeker) bij horen. Onderzoeksprojecten worden aangestuurd door de PI, die hierbij nauw samenwerkt met de betrokken hoogleraar. De hoogleraren zijn verbonden aan verschillende universiteiten (Amsterdam, Rotterdam, Nijmegen en Leuven).
Het onderzoek kan door diverse medewerkers worden uitgevoerd, te denken valt aan een onderzoeksassistent, (junior/ senior) onderzoeker of GZ-psycholoog i.o. tot klinisch psycholoog. De specialismeleider is vanuit het specialisme ook bij wetenschappelijk onderzoek betrokken.

Maak kennis met onze principal investigators

Disclaimer

Onderzoeksprojecten in de spotlight
MBT Early
Het onderzoek richt zich op jongeren met angstige en/of depressieve klachten die daarnaast ook symptomen hebben van borderline. Met dit onderzoek willen we MBT-early vergelijken met de behandeling die deze jongeren normaal krijgen, namelijk CGT. We willen weten of een behandeling die óók symptomen van borderline behandelt (MBT-early), beter helpt dan een behandeling die alleen angstige en/of depressieve klachten behandelt (CGT). De onderzoekers hopen op basis van de resultaten van de onderzoeksmetingen te achterhalen welke behandeling beter werkt voor jongeren met bovengenoemde klachten. In de toekomst kan dit andere jongeren helpen doordat zij sneller de juiste behandeling krijgen.
MBT-DOS
Borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS) gaat gepaard met hoge kosten. Verschillende evidence-based programma’s zijn beschikbaar voor de behandeling van BPS, deze zijn echter nog niet wijd verspreid. Er is behoefte aan onderzoek naar de doeltreffendheid en de kosteneffectiviteit van deze behandelingen. Deze kennis belooft te leiden tot meer efficiënt gebruik van bronnen, wat de verspreiding van deze kostbare behandelingen kan faciliteren. Een tweede doel is het onderzoeken van de relatie tussen baseline kenmerken en uitkomst, wat kan leiden tot verbeterde indicatiestelling en optimale toewijzing van patiënten aan de voor hen juiste behandeling. 

Publicaties en presentaties
Bekijk hier de Wetenschappelijke publicaties en presentaties van de Viersprong over onderzoek naar persoonlijkheidsstoornissen, behandelingen en systeeminterventies.

 

Contact

Heb je vragen over een van onze onderzoeksprojecten? Stuur je vraag dan naar managementassistente Anne-Marie Timmermans via info@deviersprong.nl. U kunt haar ook bereiken op telefoonnummer 06 33052747.