Wetenschappelijk onderzoek
Is Multisysteem Therapie effectief voor gezinnen waarin iemand een licht verstandelijke beperking heeft? Eerder onderzoek liet veelbelovende resultaten zien voor de Multisysteem Therapie specialisatie MST-ID, voor jongeren met gedragsproblemen en een licht verstandelijke beperking. Een uitgebreidere studie onderzoekt dit opnieuw en kijkt of dit ook geldt als een of beide ouders een beperking hebben. Onderzoekers kijken daarbij eveneens naar de ervaringen van de gezinnen zelf.
Meer bewezen effectieve hulp
Het onderzoek zorgt ervoor dat er voor deze gezinnen steeds meer behandelmethoden beschikbaar zijn, waarvan is bewezen dat die hen helpen. Als zij op tijd passende zorg krijgen, kan dit onder andere uithuisplaatsing voorkomen. De gezinnen leren gedragspatronen doorbreken en kunnen de gezinsrelaties herstellen.
Onderzoek tot nu toe
Op dit moment doen 138 gezinnen mee aan het onderzoek, dat is gestart in 2023 en loopt tot en met 2026. In die tijd volgt het onderzoeksteam de ervaringen van verschillende gezinnen die ofwel een MST-ID of een MST-behandeling krijgen. Dat doen zij in verschillende meetmomenten bij de start, tijdens en na afronding van de behandeling. Daarbij hebben zij via huisbezoeken contact met de gezinnen. Veel deelnemers blijven alle meetmomenten betrokken
In totaal doen 11 MST-ID teams en 15 MST-teams vanuit heel Nederland mee aan het onderzoek. Hiervoor is een samenwerking met Koraal, Prisma, Pactum, MST-Nederland/België, MST Services, Radboud Universiteit en de Universiteit van Amsterdam.
Meer weten?
De onderzoekspartners zoeken voor de controlegroep nog gezinnen die mee kunnen en willen doen. Aanmelden hiervoor is mogelijk tot en met augustus 2025, bij één van de deelnemende organisaties.
Voor vragen over het onderzoek kun je terecht bij Sophie van der Horst, zij is als junior onderzoeker betrokken bij dit onderzoeksproject via Sophie.van.der.Horst@deviersprong.nl.