Let op: U gebruikt Internet Explorer. Voor een optimale weergave en werking adviseren wij een andere browser te gebruiken. Zoals Microsoft Edge (Al aanwezig op uw computer) of Google Chrome.

Cliënten geven ons een

7,8

MST Substance Abuse bij drugs- en alcoholgebruik en gaming problematiek

Voor jongeren met drugs- en alcoholgebruik en gaming problematiek en hun ouder(s)/verzorger(s)

Het is belangrijk om drugs/ en alcoholgebruik en game problematiek bij een jongere snel en effectief aan te pakken vanwege de vergaande gevolgen voor de jongere zelf, het gezin en de maatschappij. In oktober 2017 is bij de Viersprong in West-Brabant een MST Substance Abuse (MST-SA) team gestart dat zich daarom specifiek richt op effectieve hulp aan jongeren die verslavingsgevoelig zijn.

Voor wie is MST-Substance Abuse (MST-SA) bedoeld?

Een MST-behandeling is een intensieve behandeling voor jongeren  tussen de 10 en 18 jaar die te kampen hebben met gedragsproblemen. Heel vaak hebben deze jongeren last van hun eigen gedrag. Met de hulp van onze MST-therapeuten en hun ouders leren ze zichzelf steeds beter begrijpen. Zo krijgen ze inzicht in hun gedrag en leren ze hoe ze weer kunnen functioneren hoe ze zelf willen. Want een kind met gedragsproblemen is vaak een kind dat even niet goed weet hoe het zich anders kan gedragen.

MST-SA (Multi Systeem Therapie – Substance Abuse) richt zich speciaal op de jongeren die daarnaast drugs en/of alcohol gebruiken. Het gaat om drugs zoals wiet, hasj, speed, GHB en ketamine. Het hoeft echter niet persé om een verslaving aan deze drugs te gaan.  Ook bij alcohol- en gameverslavingen biedt MST-SA oplossingen aan de jongere zelf en aan de ouder(s)/verzorger(s).

Hoe werkt deze thuisbehandeling?

MST-SA wordt net als Multi Systeem Therapie uitgevoerd in de natuurlijke leefomgeving van de jongere. De intensieve behandeling is erop gericht om de jongere te helpen minder en uiteindelijk helemaal geen drugs meer te gebruiken. Vooral van belang is dat de drugs geen nadelige invloed hebben op het dagelijks functioneren van de jongere.
De therapeut praat 1 op 1 met de jongere over het drugs/ of alcoholgebruik. Daarnaast worden ouders in hun kracht gezet om op de juiste manier om te gaan met het gedrag van hun kind. De MST-therapeut staat naast het gezin en helpt de ouders om uiteindelijk weer helemaal hun rol als opvoeder te kunnen oppakken.

MST-SA = samen aan doelen werken

Tijdens de MST-SA behandeling wordt niet alleen naar het gedrag van de jongere gekeken. Ook gaan de  ouders samen met een MST-therapeut kijken hoe de gezinsleden momenteel met elkaar omgaan en hoe dit verbeterd kan worden. Hierdoor krijgen de ouders een duidelijker beeld over actie-reactie-gevolg. Op deze manier kunnen de ouders leren wat de factoren zijn die ongewenst of problematisch gedrag van hun kind aanmoedigen of juist  afremmen.

MST-SA werkt ook als de jongere in het begin nog niet gemotiveerd is

Wij merken bij aanmeldingen dat jongeren niet altijd meteen gemotiveerd zijn om mee te doen met de behandeling. Dat hoort bij hun gehechtheid aan drugs of alcohol. Toch gaan we  in zulke gevallen vaak aan de slag met de ouders. En dan blijkt regelmatig dat de jongere na enige tijd toch mee gaat doen aan de behandeling.
Een bij start behandeling nog niet gemotiveerde jongere kunt u dus wél bij ons aanmelden.

Puber drinkt foto door maaike nienhuis

MST-SA is een bewezen effectieve behandeling bij drugsgebruik

MST-SA is ontwikkeld in de Verenigde Staten en is, net als MST, bewezen effectief. In slechts 5 maanden bereiken gezinnen goede behandelresultaten zoals:

  • Sterke afname van het drugsgebruik of geheel afkicken
  • Stoppen van diefstal en ander crimineel gedrag om zo aan geld voor drugs of alcohol te kunnen komen

Ook leidt de behandeling tot positief gedrag zoals:

  • De jongere gaat weer naar school of heeft werk.
  • De jongere woont thuis (uithuisplaatsing is voorkomen).

Deze resultaten zijn blijvend. In de factsheet MST-SA voor verwijzers zijn deze resultaten uitgebreid beschreven. In de folder MST-SA voor jongeren en hun opvoeders is beschreven hoe deze behandeling werkt.

Wie kan ik voor meer informatie bellen?

  • de Viersprong Breda voor jeugdzorgregio West-Brabant Oost:
    Natalie Bout, supervisor van het MST Substance Abuse team in West-Brabant, tel. 06-50 60 29 44
  • de Viersprong Bergen op Zoom voor jeugdzorgregio West-Brabant West:
    Max Cools, supervisor MST, tel. 06 – 20 78 61 15

Nadat er telefonisch contact is geweest, kan het gezin of de verwijzer het aanmeldformulier invullen op de website van de Viersprong. We vragen in het formulier o.a. om een verwijsbrief van een huisarts, medisch specialist, jeugdarts of een beschikking van de gemeente. Vult u in met wie u telefonisch gesproken hebt.

In onderstaande video kan je een webinar terugkijken waar meer informatie wordt gegeven over ‘Mijn kind gebruikt drugs, maar accepteert geen hulp’.  Een moeder, dochter en MST therapeut vertellen 2 jaar na de MST-SA behandeling hoe het nu met hen gaat en hoe zij de behandeling hebben ervaren.

Ik wil hulp!  

Meer informatie