Wat is psychodynamische therapie en hoe kunnen we je ermee helpen?
In psychodynamische therapie ligt de nadruk op je persoonlijke en interpersoonlijke belevingswereld:
- Je persoonlijke belevingswereld zijn je gedachten, fantasieën, dromen, idealen, emotionele en lichamelijke gewaarwordingen.
- Je interpersoonlijke belevingswereld is het denken en voelen over jezelf en anderen, en hoe dit tot uiting komt in klachtenpatronen en in patronen binnen je relaties.
In psychodynamische therapie onderzoek je de achtergrond en de betekenis van je psychische problemen die je belemmeren in je dagelijks functioneren en in je relaties met andere mensen. Om herhalende patronen in je denken, gevoelens en gedrag te begrijpen en te veranderen, is je levensgeschiedenis belangrijk én hoe je nu functioneert. Wat betekenen de klachten?
Vormen van Psychodynamische therapie
Je kunt Psychodynamische therapie volgen in een groep, individueel of gecombineerd:
Individueel:
- Ambulante psychodynamische therapie: Je hebt 1x per week of per twee weken een gesprek met een psychotherapeut. In deze gesprekken ga je de achterliggende patronen in je denken en voelen verhelderen om van daaruit tot verandering te komen. Soms worden de gesprekken aangevuld met een vorm van vaktherapie.
- Dynamische Interpersoonlijke Therapie (DIT)
- Transference Focused Therapie (TFP)
Cliënt tevredenheid
Cliënten beoordeelden de ambulante psychodynamische therapie in 2023 gemiddeld met een 8,1 .
In een groep:
Voordeel van behandeling in een groep is de wederzijdse herkenning en erkenning van problemen van je groepsgenoten, wat een versterkend effect heeft in de behandeling:
Gecombineerd individueel en groep
Psychodynamische therapie ambulant+ is behandeling die tussen een ambulante en deeltijd behandeling zit. Je hebt eerst individueel drie gesprekken met een psychotherapeut en drie keer vaktherapie. Daarna begint een groepsfase van vijf maanden. Je hebt dan wekelijks groepsvaktherapie en groepspsychotherapie. Afsluitend kun je deelnemen aan 4 follow-up groepstherapiën.
“De Viersprong was mijn redding. Hier veranderde ik van een angsthaas naar iemand die haar emoties begon te delen. Ruim 10 jaar had ik niet gehuild. Ik moest altijd sterk zijn van mezelf, mocht me niet kwetsbaar opstellen en huilen kon al helemaal niet.”
Lees hier de ervaring van Laura met de Deeltijd Jongvolwassenen