Let op: U gebruikt Internet Explorer. Voor een optimale weergave en werking adviseren wij een andere browser te gebruiken. Zoals Microsoft Edge (Al aanwezig op uw computer) of Google Chrome.

Cliënten geven ons een

7,8

Routine Outcome Monitoring en feedback bij Borderline Persoonlijkheidsstoornissen

Onderdeel van: Onderzoekslijn Schematherapie

Onderzoeksteam: Dr. Odette Brand-de Wilde (Principal Investigator), Prof. dr. Arnoud Arntz (medeverantwoordelijke hoogleraar), Marieke van Geffen (junior onderzoeker), Sem Simon (junior onderzoeker), Naomi Smit (onderzoeksassistten, lokale ROM coördinator).

Startjaar: 2011

Contactpersoon:

Odette Brand, e-mail odette.brand@deviersprong.nl

Samenvatting:

In Nederland is Routine Outcome Monitoring (ROM) breed ingevoerd als een manier om het behandelproces en de effectiviteit hiervan te volgen. Ook worden gegevens uit ROM gebruikt als manier om tot een benchmark (vergelijking) tussen instellingen te komen, welke door verzekeraars wordt gebruikt bij hun inkoopstrategie.

Onder behandelaren is een veel gehoorde klacht dat de gebruikte maten (gericht op klachten als angst en depressie) niet aansluiten bij de doelgroep en ook clienten gaven aan niet veel met de gerapporteerde uitkomsten te kunnen.

Om die reden hebben wij besloten tot het invoeren van een op de Borderline Persoonlijkheidsstoornis gerichte maat, de Borderline Personality Disorder Severity Index (BPDSI), naast een algemene klachtenlijst (BSI) en een algemene maat voor persoonlijkheidsfunctioneren (SIPP).

Wij onderzoeken de subjectieve ervaringen van cliënten en therapeuten bij het gebruik van dit instrument als feedbackinstrument tijdens de behandeling; de meerwaarde van deze maat ten opzichte van de andere maten en kijken ook of we de BPDSI nog verder kunnen verbeteren.

<- Onderzoek