KKP behandeling leidt sneller tot grote en duurzame verbetering
Dat concludeert Eva Horn in haar proefschrift “Long-term costs and effects of psychotherapy in personality disorders” dat zij op 19 april 2016 verdedigde in het Erasmus MC. Zij onderzocht de kosten-effectiviteit van de intensieve behandeling “kortdurende klinische psychotherapie” (KKP), waarbij cliënten 3 maanden zijn opgenomen. Uit onderzoek onder 134 cliënten die ofwel de KKP ofwel een andere gespecialiseerde psychotherapeutische behandeling hebben doorlopen, blijkt dat de KKP sneller tot grote en duurzame verbetering kan leiden, zowel op de korte als op de lange termijn.
Vergeleken met andere behandelingen, hebben mensen die de KKP hebben doorlopen tot drie jaar na behandeling beduidend minder klachten. Daarnaast blijkt deze behandeling doelmatiger te zijn en bespaart deze de maatschappij veel kosten.
Voor mensen met een matig ernstige persoonlijkheidsstoornis
Door de korte duur en hoge intensiteit van de behandeling, kan veel druk worden uitgeoefend, waardoor deze therapie vooral wordt geadviseerd bij mensen met een matig ernstige persoonlijkheidsstoornis, in het bijzonder persoonlijkheidsstoornissen uit het angstige, vermijdende cluster (cluster C) en persoonlijkheidsstoornissen niet anderszins omschreven (NAO).
Achtergrond
Een op de tien mensen heeft een persoonlijkheidsstoornis. Daar is sprake van als bepaalde trekken in iemands persoonlijkheid zo star en rigide zijn, dat hij/zij moeilijkheden ervaart op allerlei gebieden, zoals in het functioneren in relaties, vriendschappen of op het werk, en daardoor vast loopt. Niet alleen de persoon zelf, maar ook zijn of haar omgeving kan veel last ervaren van deze persoonlijkheidstrekken.
De afgelopen decennia zijn veel nieuwe behandelingen ontwikkeld voor deze problemen en wetenschappelijk onderzoek laat zien dat psychotherapeutische behandelingen veel verbetering teweeg kunnen brengen. De meeste behandelingen bestaan uit één of meer afspraken per week (ambulante behandeling). Daarnaast is er ook dagbehandeling mogelijk waarbij cliënten één of meerdere dagen per week in behandeling zijn.
Een nog intensievere vorm is de klinische behandeling, waarbij cliënten gedurende een aantal weken of maanden zijn opgenomen in een kliniek. Een behandeling die in detail is onderzocht is de kortdurende klinische psychotherapie (de KKP). Het betreft een behandeling waarbij cliënten drie maanden zijn opgenomen. Tijdens deze behandeling vinden er regelmatig psychotherapeutische gesprekken plaats die worden aangevuld met sociotherapie en verschillende vaktherapieën. Deze laatste behandeling wordt nog zelden ingezet vanwege de hoge kosten en de grote invloed op het alledaagse leven van mensen.
Onderdeel van grootschalig onderzoek
Het onderzoek dat Eva Horn deed is onderdeel van het SCEPTRE-project (Study on Cost-Effectiveness of Personality Disorder Treatment), een grootschalig prospectief onderzoek in 6 verschillende behandelcentra voor persoonlijkheidsproblematiek in Nederland: GGZWNB, Altrecht, Pro Persona, Arkin, Zaans Medisch Centrum en de Viersprong.
Doel van SCEPTRE is de vergelijking van de effectiviteit en kosteneffectiviteit van ambulante, dagklinische en klinische psychotherapie bij patiënten met een persoonlijkheidsstoornis. In dit project volgden onderzoekers vanaf 2003 gedurende vijf jaar meer dan 800 patiënten met een persoonlijkheidsstoornis uit cluster A, B of C of met een persoonlijkheidsstoornis niet anderszins omschreven (NAO), die verschillende psychotherapeutische behandelingen hebben doorlopen. Regelmatig vulden deze patiënten vragenlijsten in over onder andere hun klachten, hun interpersoonlijke relaties, en hun kwaliteit van leven.
SCEPTRE is geïnitieerd vanuit de VISPD, de onderzoeksafdeling van de Viersprong, in samenwerking met o.a. de Universiteit van Amsterdam (UvA), Leiden (LUMC) en Erasmus MC (EMC).
KKP-behandeling
De Viersprong biedt de KKP-behandeling (TA klinisch) aan in Halsteren (West-Brabant). Lees hier meer over deze behandelmethode.