Wetenschappelijk onderzoek
Heel wat psychische problemen beginnen in de puberteit. Een tijd waarin kinderen veranderen en hun eigen weg zoeken. Dat is niet altijd even makkelijk. Vaak groei je daar doorheen. Maar hoe herkennen we problemen waar iemand later last van blijft houden? Dat onderzoeken we in een studie naar vroegsignalering onder gezinnen met kinderen en pleegkinderen van 11-14 jaar.
Direct de juiste zorg bieden
Als we psychische problemen leren voorspellen, kunnen we kinderen in de toekomst eerder helpen. Bijvoorbeeld doordat artsen, hulpverleners en andere zorgprofessionals risicofactoren herkennen en weten welke hulp daarbij past.
Aanpak
Het onderzoek is gestart in januari 2025 en loopt tot en met 2029. In die tijd wil het onderzoeksteam de ontwikkeling van kinderen in diverse gezinnen volgen. Ze vergelijken de ontwikkeling van gezinnen mét en zonder klachten, met hulp van onder meer scholen en pleegzorg. Kinderen en verzorgers doen samen mee aan het onderzoek en krijgen ieder apart vragenlijsten. Zij hoeven hiervoor geen behandeling bij de Viersprong te volgen.
Voordeel voor gezinnen
Ouders/verzorgers zijn door het onderzoek meer bewust van de puberteit van hun (pleeg-) kind. Samen helpen zij beter voorspellen wanneer kinderen/jongeren in de toekomst hulp nodig hebben. Daarbij krijgen zowel ouders/verzorgers als kind na elke meting een cadeaubon. De meting zelf bestaat jaarlijks uit een vragenlijst die thuis ingevuld wordt en een online-gesprek met een onderzoeker. Dit kost deelnemers ongeveer 1,5 uur per keer.
Meer weten?
Op onze website houden we u op de hoogte van bijzondere ontwikkelingen in het onderzoek. Belangstellende gezinnen kunnen vroeg@deviersprong.nl mailen voor een vrijblijvende kennismaking en informatie over deelname.