In de zomer van 2024 brachten 11 professionals uit IJsland een bezoek aan de Viersprong om meer te weten te komen over de aanpak van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dit omdat zij momenteel nog geen specifieke behandelingen hebben op dit gebied.
Bewezen effectieve behandeling vanuit huis
De professionals uit IJsland waren nieuwsgierig naar hoe de Viersprong werkt met Multisysteem Therapie voor jongeren met problematisch seksueel grensoverschrijdend gedrag (MST PSB). Een behandeling aan huis, die alle risicofactoren aanpakt in het netwerk van jongeren die ofwel zelf grensoverschrijdend gedrag laten zien, of daar juist kwetsbaar voor zijn – in samenwerking met gezin, familie, buurt, school en vrienden. Die aanpak vindt zijn oorsprong in de Verenigde Staten. Daar is MST-PSB onderzocht en effectief bevonden. De Viersprong haalde daarom deze behandeling in 2009 naar Nederland. Ook de resultaten van de Viersprong zijn goed. Uit onderzoek blijkt dat de behandeluitkomsten ook 18 maanden na de behandeling positief zijn. Meer dan 85% van de jongeren woont dan nog thuis, heeft een zinvolle dagbesteding, is niet meer in aanraking geweest met de politie en heeft geen seksueel grensoverschrijdend gedrag meer vertoond.
Kennis en ervaring over MST-PSB delen
Anastasia Verbruggen, supervisor MST- PSB Noord-Brabant/Zeeland, zorgde met haar collega’s voor een passend programma waarin ze haar kennis deelde. De dag begon met een presentatie over de aanpak en een videogesprek plaats met de consultant van MST Associates uit Amerika. Daarna volgde een toelichting over de effectiviteit van de behandeling en de situaties die wij tegenkomen in de praktijk. Uiteraard was er ook een praktisch onderdeel waar Nederlandse en IJslandse professionals in teams verschillende casussen bespraken.
Anastasia Verbruggen vertelt hierover: “Dat maakt ook dat wij zo enthousiast zijn over ons werk. Omdat het gebaseerd is op de wetenschap, maar ook omdat wij de effectiviteit dagelijks terugzien in de praktijk. Wij komen terecht in gezinnen waar veel is gebeurd, en waar verdriet en pijn overheerst. Het is aan ons de taak om naast het gezin te gaan staan en ervoor te zorgen dat zij samen weer tot de kern komen. We starten een proces waar jongeren én hun omgeving sterker van worden.”