Ik groei op in een gezin met twee lieve en hardwerkende ouders, die het heel druk hebben. Ik heb een jonger zusje dat erg boos kan worden en er is vaak ruzie tussen haar en mijn ouders. Hier gaat veel aandacht naartoe en ik heb geleerd om me vooral aan te passen. Binnen ons gezin hebben we het niet vaak over hoe we ons voelen.
Op school heb ik één goede vriendin, maar ik word ook gepest door een aantal meiden waardoor ik me met moeite naar school sleep. Het liefst vermijd ik bepaalde lessen om de confrontatie uit de weg te gaan. Daar lijden mijn schoolresultaten sterk onder, met als gevolg weer een hoop discussie thuis. Het lukt me steeds minder goed om alle ballen in de lucht te houden en ik ervaar veel stress. Hiermee kan ik niet bij mijn ouders terecht. Ik weet niet goed hoe ik hiermee om moet gaan en zoek zo veel mogelijk afleiding om mijzelf maar bezig te houden. Soms doe ik mezelf ook pijn. Het is voor mij moeilijk om er met anderen over te praten en als ik dat wel doe dan ontstaat er snel een conflict en voel ik me onbegrepen.
Ik meldde me aan bij de Viersprong om beter om te leren omgaan met mijn gevoelens en om het contact met mijn ouders te verbeteren. Want als het zo door zou gaan dan zouden we alleen maar verder uit elkaar komen te staan.
Nu, na een jaar intensieve therapie, kan ik zeggen dat het veel beter gaat met mij en binnen ons gezin. Aan het begin vond ik het heel moeilijk om met hulpverleners te praten, zeker met mijn ouders erbij, het was heel lastig om te praten over mezelf en hoe ik me voel.
Ik heb samen met de sociotherapeut een plan gemaakt om te zorgen dat ik naar school blijf gaan en om beter om te gaan met de spanningen die ik ervaar. Met mijn individuele therapeut heb ik onderzocht hoe mijn klachten te maken hebben met de manier waarop ik ben opgegroeid. En hoe daarin patronen zijn ontstaan. Dat maakte veel duidelijk, ik besefte hoezeer ik geleerd heb om mezelf te beschermen tegen allerlei nare gevoelens, maar ook hoe me dat nu in de weg staat.
In de groep vond ik veel herkenning, maar werd ik ook geconfronteerd met mijn eigen gedrag en wat het bij anderen oproept. Zo kreeg ik te horen dat anderen mij vaak moeilijk kunnen peilen en daardoor ook wat afstand van me houden. Iets wat ik juist helemaal niet wil.
We zijn ook met het ons gezin aan de slag gegaan. Dat was pittig, maar heeft er wel voor gezorgd dat we elkaar beter zijn gaan begrijpen en dat we meer praten over hoe we ons voelen. Ik durf me nu beter uit te spreken en snap nu ook meer hoe lastig mijn ouders het soms hebben. Het is nu fijner om thuis te zijn en ik heb het gevoel dat ik met mijn problemen bij mijn ouders terecht kan.
Over schematherapie voor Adolescenten in den Bosch
Ambulante Schematherapie in Den Bosch is bedoeld voor jongeren van 14 – 18 jaar met een persoonlijkheidsstoornis (in ontwikkeling). Dit is een therapievorm waarbij je niet wordt opgenomen. Je krijgt zowel 1 op 1 therapie als groepstherapie. De totale behandelduur van het programma is maximaal 18 maanden, waarbij de groepstherapie 12 maanden duurt.
Meer informatie over schematherapie voor adolescenten in Den Bosch?
Kijk dan hier verder.
Als je vragen hebt of je (of een cliënt) hiervoor wilt aanmelden, kun je ook contact opnemen met Sonja Huigen of Loes Sterenberg, bereikbaar via 088-7656 601.