Let op: U gebruikt Internet Explorer. Voor een optimale weergave en werking adviseren wij een andere browser te gebruiken. Zoals Microsoft Edge (Al aanwezig op uw computer) of Google Chrome.

Cliënten geven ons een

7,8

Behandeling in kliniek voor jongeren

Voor (bijna) 15 – 18 jaar

Soms lopen jongeren in de leeftijd van (bijna) 15 tot 18 jaar vast op school of werk, binnen het gezin en in contacten met leeftijdsgenoten en anderen. Ze voelen zich onzeker of minderwaardig, zonderen zich vaak af en blijven thuis van school, waardoor ze niet meer meedoen aan het dagelijks leven en geïsoleerd raken. Ook kan perfectionisme of een laag zelfbeeld een grote rol spelen. Deze klachten vallen onder de zogenoemde cluster-C-persoonlijkheidsproblematiek.

Herken je dit misschien? Lees dan meer: ernstige angst en teruggetrokkenheid.

Klinische schematherapie: kans op herstel

Een behandeling waarbij je in de kliniek in Halsteren wordt opgenomen kan juist jongeren helpen die langdurig angstig en kwetsbaar zijn. De Viersprong heeft speciaal voor deze jongeren de behandeling Klinische Schematherapie voor Adolescenten (KST-A). In deze therapie ga je samen aan de slag met je onderliggende problemen op basis van de wetenschappelijk onderbouwde behandelmethode Schematherapie.

Dus: ben je gemotiveerd om met je problematiek aan de slag te gaan? Durf je jezelf in de spiegel aan te kijken? En ben je lichamelijk fit en gezond? Dan kan deze klinische behandeling bij de Viersprong passend zijn.

Waarom opname van jongeren en behandeling in een groep?

Doordat je bent opgenomen in de kliniek ben je tijdelijk weg van mogelijk negatieve / invloeden uit je leefomgeving. In je nieuwe omgeving krijg je de kans te oefenen in nieuwe situaties, met andere mogelijkheden en met andere jongeren. Je krijgt er andere aandacht, steun en structuur. Zo ga je onderzoeken wat je emoties zijn, hoe je doorgaans denkt, hoe je je gedraagt en welke valkuilen steeds op de loer liggen. Ook ga je kijken hoe je beter met lastige situaties kunt omgaan, zodat je ze uiteindelijk de baas wordt. De groep is belangrijk voor je behandeling. In de groep loop je tegen je vastgeroeste patronen aan. Je wordt ermee geconfronteerd of worden er vragen aan je gesteld.

Wat kan je verwachten van een klinische behandeling?

  • De groepschematherapie die wij bieden is gestoeld op onze jarenlange ervaring met Schematherapie in groepen (Muste e.a., 2009) en het internationale model van groepschematherapie (Farrell en Shaw, 2012).
  • Je maakt deel uit van een groep jongeren van (bijna) 15 tot 18 jaar, die allemaal al langere tijd met dezelfde of gelijksoortige problemen rondlopen als jij. Samen met de groep en je behandelteam werk je aan het doorbreken van de negatieve gedragspatronen, die je steeds weer in de problemen brengen.
  • Je start niet meteen vijf dagen in de week in de kliniek. Je begint met een voorbereiding van twee dagen per week, waardoor de stap naar de klinische fase minder groot is.
  • Bij ons slaap je alleen op een kamer. Je mobiele telefoon mag je bij je houden. De weekenden breng je thuis door en samen met jou en andere gezinsleden worden systeemgesprekken gevoerd. Studeren of naar school is niet mogelijk tijdens de opname. Deze zaken kun je weer oppakken als je je weer sterker voelt na je behandeling.

Maximaal 6 maanden behandeling verdeeld over drie fases

De behandeling duurt zo kort mogelijk en zo lang als nodig, maar niet langer dan 6 maanden. De behandelduur hangt af van de voortgang op je behandeldoelen (het behandeleffect) en van het verwachte effect van een extra termijn. De behandeling is verdeeld over drie fases:

  • voorbereiding (2 dagen per week gedurende ca. 3 maanden)
    Je stelt behandeldoelen op, werkt aan een signaleringsplan, maakt een start met systeemdoelen, volgt groepstherapieblokken en werkt met je behandelaar aan je modidiagnose.
  • opname in de kliniek (5 dagen per week, max. 6 maanden)
    Je bent van zondagavond t/m vrijdagmiddag onderdeel van een groep van maximaal 9 jongeren. In de kliniek werk je aan het doorbreken van ongewenste patronen en versterk je gezond gedrag. Onderdelen van het therapieprogramma zijn systeemtherapie, vaktherapie, psycho-educatie, sociotherapie, exposure therapie, psychotherapie en (afhankelijk van je behandeldoelen) individuele therapie. Ook buiten de therapieblokken doe je veel samen met je groepsgenoten.
  • nazorgprogramma (1 dag per week, maximaal 3 maanden -afhankelijk van jouw behoeften)
    Je bent in groepstherapie vooral toekomstgericht bezig met behulp van de 6 domeinen (wonen, werken/opleiding, sociale contacten, hobby/vrije tijd, zelfzorg, financiën).

Behandelresultaat klinische schematherapie

Onze ervaring leert dat jongeren als jij met deze behandeling in korte tijd grote effecten bereiken. Zoals:

  • op nieuwe, andere en betere manieren uiting te geven aan je gevoelens
  • anders naar jezelf kijken en op andere manieren met je omgeving omgaan
  • je staande houden in voor jou moeilijke situaties

Dit alles hoeft niet meteen perfect te gaan. Je mag leren met vallen en opstaan. In de laatste periode van je behandeling bereid je je weer voor op het leven buiten de Viersprong: thuis of op kamers, je sociale contacten, studie of werk. Je hebt geleerd hoe je het leven weer kan oppakken.

Past dit bij jouw situatie?

Denk je dat dit bij jouw situatie past? Laat je verwijzer contact opnemen met ons Klantburo om te ontdekken wat de mogelijkheden zijn. Het Klantburo van de Viersprong is bereikbaar via 088-76 56 216 of via mail: klantburo@deviersprong.nl.

Ik wil hulp!